Novinky
Všechny novinky

Ryba v solné krustě

Ryba v solné krustě

Ryba v solné krustě 

1 středně velká ryba ( pstruh, štika, losos, mořský vlk, … záleží na Vás), 1 kg soli, 2 lžíce hladké mouky, trochu vody, 4-6 limetek, 2 polévkové lžíce pažitky, 1 lžička bazalky

Hrubozrnnou sůl promícháme s moukou a vodou. Těstíčko by mělo být tak husté, aby suroviny držely pohromadě. Půlku směsi rozprostřeme na plech a položíme na ni vykuchanou rybu (s hlavou a šupinami). Do břišního otvoru vložíme limetky nasekané na měsíčky, poté přidáme pažitku a jemně nasekanou bazalku. Celou rybu pak překryjeme druhou polovinou solné směsi. Pořádně vše uhladíme a vložíme do trouby a pečeme při teplotě cca 180°C přibližně 20 minut.

Po upečení, necháme rybu asi 10 minut odstát, teprve pak rozbijeme lžící horní solnou krustu. Vidličkou napíchneme kůžičku u ocásku a krásně ji stočíme. Tím se nám odkryjí nádherná filátka. Hotovou rybu pokapeme olivovým olejem a šťávou z limetek.

Ryba pečená v solné pokrývce nejlépe chutná s bílým pečivem, trhaným salátem a bílým vínem.

Tato úprava ryby je velice šetrná, protože pokrm zůstane pod solí celý, nepoškozený. Jídlo si tak uchová nejen báječné aroma a chuť, ale i minerály a vitamíny.

 

Candát pečený v soli

1 candát, sůl dle potřeby, 8 bílků, 2 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, citron, lžíce zelené petrželky, alobal.

Očištěného, vykuchaného a dobře omytého candáta v utěrce osušíme. Vytřeme jej uvnitř i vně solí, opláchneme, osušíme a dáme do lednice. Bílky, s lžičkou soli a mouku vymícháme do pěny, vmícháme 1000 g soli a také uložíme do lednice.

Alobal složíme na dvakrát, potřeme olejem, nalijeme na něj část umíchané směsi, položíme rybu a zalijeme zbylou částí směsi. Směs musí být stejnoměrně rozložena mezi alobalem a rybou. Alobal uzavřeme, vložíme do vymaštěného pekáče a 30 minut pečeme na 180°C. Pak alobal rozevřeme a ještě 20 minut pečeme. Před podáváním slaný obal odstraníme, rybu pokapeme citronovou šťávou a dochutíme petrželkou.

DOBROU CHUŤ!!!

Hrubou sůl vhodnou k pečení ryb nabízíme zde:

jedlá kamenná sůl potravinářská 2,3 – 0,8 mm

jedlá mořská sůl Solar Salt Hellas 1-6 mm

 

Neváhejte nás kontaktovat

Po - Pá 8:30 - 15:00

+420 605 271 070
+420 495 218 005-6-7
info@nerodia.cz
Využíváme soubory cookies!
Aby náš web fungoval přesně tak, jak má, využíváme soubory cookies, které zpracováváme podle zásad ochrany osobních údajů. Další informace o využití cookies souborů naleznete zde.